Tegenwoordig zie je steeds meer fatbikes op straat rijden. Een fatbike is in principe de minder gestroomlijnde broer van de normale fiets. Het is de fiets die er stoerder uitziet, in de meeste gevallen comfortabeler zit, maar tegelijkertijd minder efficiƫnt fietst. Wat is de appeal van deze nieuwe type fiets en is het een overschat vervoermiddel of begrijpen we de hype?

De fatbike

Een fatbike herken je meteen aan de zeer dikke banden. De fatbike begon als een soort mountainbike met hele dikke banden, maar wordt tegenwoordig ook als reguliere fiets gemaakt. Door de dikke banden kun je vrijwel elk terrein bestieren. Oorspronkelijk komt deze fiets uit Alaska, waar het logisch is om op dit type fiets te fietsen. In Alaska heb je veel heuvels, slechte (modder)wegen en sneeuwt het de helft van het jaar. Met een Nederlandse gazelle vrouwenfiets kom je hier niet voorruit. De dikke banden zorgen dus voor veel grip en stabiliteit, maar je verliest er wel veel snelheid en wendbaarheid mee. Fatbikes hebben dit opgelost door te kiezen voor een heel licht frame. 

Fatbike voor dagelijks gebruik

In Nederland zijn de wegen plat en zeer toegankelijk. Daarnaast hebben we in Nederland altijd haast en willen we dus snel fietsen. Logisch dat je hier dus voornamelijk slanke fietsen met dunne wielen ziet. In Nederland is de fatbike een logische keuze voor mensen die in een bosrijke omgeving wonen of op het strand willen fietsen. Althans, als we het over de traditionele fatbike hebben. Je hebt tegenwoordig namelijk een nieuw type fatbike die er niet uitziet als een mountainbike. Deze fatbikes zitten wat lager en hebben een zeer comfortabel zadel. Je ziet ze veel opkomen in steden waar jonge mensen een stoerdere fiets waarderen. 

Elektrische fatbikes

Fatbikes worden al helemaal interessant als je er een elektrische motor op zet. De mountainbike variant van de elektrische fatbikes zorgt voor ontzettend veel lol in de duinen of in de bossen, waar je als een speer over het oneven terrein kunt crossen zonder intense inspanning. Ook de comfortabele fietsen van Phatfour zijn een echte aanrader als dagelijks vervoermiddel in de stad. 


Ons eindoordeel is dat fatbikes wel degelijk van toegevoegde waarde zijn voor de hobbyist, maar als dagelijkse keuze zouden we eerder voor een normale fiets gaan (tenzij je er elektrische hulp op zet). 

Pin It on Pinterest