Onverplicht fietspad

Fietspad in de Kennemerduinen
Bordje bij een fietspad in de Kennermerduinen. De toevoeging is overbodig, zo staat het al in de wet. Foto: Maarten Sneep

Wetten zijn voor de meeste mensen niet het meest favoriete leesvoer. Toch is het wel handig om op de hoogte te zijn van de verkeersregels. Andere weggebruikers verwachten dat je je aan die regels houdt, en zo gevaarlijke situaties voorkomt.

Nu zijn de verkeersregels in een aantal delen opgesplitst: het “Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)”, de “Wegenverkeerswet 1994”, en verschillende regels voor voertuigeisen. Alle Nederlandse wetten zijn te vinden op de site wetten.overheid.nl. Je komt dan op een zoekpagina, waar je naar “RVV” of “WVW” kunt zoeken. Je krijgt dan de regels zoals die op een specifieke datum golden. Het ministerie heeft ook een samenvatting gemaakt van de regels [pdf].

Goed, terug naar het kopje, het onverplichte fietspad. Dit type fietspad wordt aangegeven met bord ‘G13’. Voor fietsers staan de relevante regels in Hoofdstuk II, §1, artikel 5 van het RVV. Ik citeer:

  1. Fietsers gebruiken het verplichte fietspad of het fiets/bromfietspad.
  2. Zij gebruiken de rijbaan indien een verplicht fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt.
  3. Zij mogen het onverplichte fietspad gebruiken. Snorfietsers mogen het onverplichte fietspad slechts gebruiken met uitgeschakelde motor.
  4. Bestuurders van fietsen op meer dan twee wielen en fietsen met aanhangwagen, die met inbegrip van de lading breder zijn dan 0,75 meter, mogen de rijbaan gebruiken.

En als je lid 3 van dit artikel gelezen hebt, dan weet je dat snorfietsers niet op deze paden mogen rijden (met ingeschakelde motor). In artikel 6 wordt de plaats van de brommer aangegeven, en die mogen niet op deze paden verschijnen (met of zonder motor). Dit artikel is zonder twijfel een overblijfsel uit de tijd dat de categorie snorfiets uit de Spartamet bestond. Die was ook zonder draaiende motor te gebruiken, de tegenwoordige snorfietsen kunnen dat niet. Kort en goed: op een niet verplicht fietspad mag je geen walmende motor gebruiken. Veel snorfietsers weten dit niet, of doen alsof ze dit niet weten. Het onderbordje is dus overbodig, maar helaas wel nodig.

Nu is er meer over lid 3 te zeggen. Fietser mogen gebruik maken van het onverplichte fietspad, dit moet niet. Sommige automobilisten hebben dit subtiele verschil niet helemaaldoor, en proberen je luid toterend op het onverplichte fietspad te krijgen. Vaak zijn deze fietspaden een schelpenpaadje, niet prettig om op te fietsen.

De zorgvuldige lezer heeft uiteraard lid 4 al herkend als het artikel dat voor velomobielen zeer prettig is.