Enquête

Het is uiteraard een goed idee als een poging wordt gedaan om inzicht te verkrijgen in de afstanden die fietsers afleggen voor hun woon-werkverkeer. Dat fietsers echter (veel) verder gaan dan de onderzoekers voor mogelijk houden, blijkt uit de volgende reactie op de ligfiets mailinglijst:

Ik had al in de plaatselijke krant gelezen dat er een onderzoek gedaan zou worden onder fietsers tussen Deventer en Apeldoorn. Dit in een poging om meer mensen op dit stuk in de spits te laten fietsen in plaats van op de A1 in de file te gaan staan. Op zich een goed idee, dan kan ik er tenminste sneller langs met de auto ;-)

Voor dit onderzoek zouden er flyers uitgedeeld worden met daarop het adres van een website met een enquete. Vanochtend was het dan zover voor mij; Op een rotonde bij Teuge stond een jongeman in een reflectiehesje wat wijfelachtig naar mij te kijken, en toen ik duidelijk bij hem afremde en hem verwachtingsvol aankeek drukte hij me een papiertje in handen. “Ook voor ligfietsers” zei hij er nog bemoedigend bij.

Op het werk aangekomen zocht ik direct ongeduldig de website op om mijn mening te kunnen geven over het fietsen van woon naar werk. De eerste vragen waren makkelijk; Hoe vaak fiets je hier langs, en voor welke reden?

Toen werd er gevraagd naar de woon-werk afstand, dus ik vul ‘60 km’ in. In rode letters verscheen er vervolgens vermanend: “De maximum woon- werk afstand is 50 km”.

Ik voelde me erg schuldig, blijkbaar heb ik al die tijd de regels overtreden en 10 km te veel naar mijn werk gefietst. Ik heb er maar snel 50 van gemaakt. De volgende vraag, “Hoe lang fietst u over deze afstand”, was al niet beter. Ik doe er 's ochtends zo'n 120 minuten over (sorry, ik ben niet zo snel), maar dat mocht maximaal 100 zijn.

Er worden wel hoge eisen aan de forensen tussen Apeldoorn en Deventer gesteld. Stel dat je inderdaad 50 km fietst, dan mag je daar dus maximaal 100 minuten over doen, dus je moet een gemiddelde van minimaal 30 km/u halen. Daar mag je inderdaad wel een ligfiets voor aanschaffen.

Pieter Jan – Neemt sommige dingen soms te serieus

Wij hebben begrip voor een poging om fouten bij het invullen van een dergelijke enquête te reduceren, maar in dit geval staan de grenzen mogelijk te strak afgesteld. Hiermee zal de staart van intercityfietsers die over grote afstand forensen niet gevonden worden. Dergelijke fietsers zullen altijd een klein deel van het totaal aantal fietsers vormen, maar juist zij hebben de meeste baat bij goede voorzieningen, en verdienen het om gezien te worden.